Convocatòria:

2020-2021

Conceptes clau:

Diversitat, cures, consciència cultural, apoderament, comunitat, cultius de fermentació, intercanvi.

Nivell educatiu:

Primària

Títol projecte:

Lactobacillus – Streptococcus

Artista/es:

Aris Spentsas y Rosana Sánchez Rufete – rosanayaris

Mestre/a:

Violeta Cano

Nom del centre:

CRA Peña Escabia

Població:

Begís, Castelló

Resum projecte:

Lactobacillus i Streptococcus són alguns dels microorganismes que contribueixen a la fermentació de la llet per a la creació del iogurt. Des que som petits, introdueixen en la nostra dieta els iogurts perquè són molt beneficiosos per al nostre organisme, “reforcen músculs i ossos, a més, les seves proteïnes de gran qualitat afavoreixen el manteniment dels músculs”. Però i si el benefici no estigués només al menjar-los?

Lactobacillus i Streptococcus és una Cuina/Laboratori portàtil, on els alumnes podran experimentar i descobrir els processos de fermentació (específicament de la llet), per a poder canviar l’escala en la qual estem acostumats a veure els aliments que consumim diàriament. Proposa una experiència amb la qual es pretén trencar amb el paper de consumidor, per poder recuperar la nostra autonomia.

Les paraules cultura i cultiu procedeixen del verb en llatí colere, que significa cultivar. El nostre cultiu de la terra i de les seves criatures (les plantes, els animals, els fongs i els bacteris) és essencial per a la cultura. En anglès el bacteri del iogurt inclou la cultura en el seu nom “YoghurtCulture”. Lactobacillus i Streptococcus proposa recuperar la nostra participació en els cultius com una manera de recuperació cultural. Introduir aquesta capacitat i les seves eines als joves per a generar consciència cultural i apoderament.

Així com els cultius microbians només existeixen en forma de comunitats, el mateix succeeix amb les nostres cultures humanes més àmplies. El menjar és el major constructor de comunitat que existeix. Al participar en la producció d’aliments (locals) estem creant uns recursos que contribueixen a cobrir les nostres necessitats bàsiques d’alimentació basats en la col·laboració i l’intercanvi.

Web:

@rosanayaris

Bio:

Rosana Sanchez Rufete i Aris Spentsas treballen junts des de l’any 2012 i fins al moment han aconseguit escapar de la professionalització canviant contínuament la seva pràctica artística, produint així una carrera interdisciplinària. Han participat en residències artístiques a la Casa de Velázquez a Madrid o Hangar a Barcelona i han presentat els seus projectes a La Capella de Sant Roc, La Capella (Barcelona), Centre del Carmen (València), C art C (Madrid), Dare Dare i Fonderie Darling (Montreal) entre altres. Els últims anys col·laboren en iniciatives culturals com OnMaterials (Atenes), a més el seu interès en les pràctiques participatives els va acostar a les arts en viu, treballant en propostes escèniques amb La Coja Dansa i Taller Plaer. Actualment estan involucrats en projectes en diferents centres com Onassis Air i Duncan Dance Center a Atenes, i a València col·laboren amb el coreògraf Vicente Arlandis. Tots dos tenen el Màster en Producció Artística per la Universitat Politècnica de València i han realitzat una estada de recerca en Concordia University a Montreal, Canadà.

Documentació gràfica: