Convocatòria:

2021-2022

Conceptes clau:

Experimentació artística tèxtil, creació artística contemporània i treball col·laboratiu

Nivell educatiu:

Primària

Títol projecte:

Taller temporal de moda y artivismo

Artista/es:

Óscar M. Blanco i Mariajo Romero

Mestre/a:

Marta Almodóvar

Nom del centre:

CEIP Estepar

Població:

Castelló, Castelló

Resum projecte:

El ‘Taller temporal de moda i artivismo’ proposa la implementació d’un taller temporal per a xiquets i xiquetes de primària, en el qual desenvolupar activitats d’experimentació artística tèxtil com el hacking tèxtil (intervenció de peces), el grafiti de crochet (yarn bombing) o el reciclatge de roba (upcycling). Aquestes pràctiques artístiques transformatives estan orientades a qüestionar el model dominant de consum de roba basat a comprar i tirar ràpid, conegut com a moda ràpida, que situa a la indústria de la moda com la segona més contaminant del planeta i amb greus impactes socials a les regions productores.

Aquest taller es proposa com un espai per a resignificar, mitjançant l’art i el disseny, peces de vestir que estan a punt de ser descartades funcional o estèticament. En concret, els oficis de cosir, brodar o estampar humanitzen la nostra relació amb la roba, la qual ha sigut perduda amb la hiperindustrialiTzació de la moda ràpida, rescatant la relació entre el cos, els materials i les eines tèxtils.

El principal recurs de treball es troba en els aspectes simbòlics i artístics que conformen la moda, entesa com un sistema cultural, i apel·la a aquests per a implementar una proposta transformativa.

El resultat consisteix en nous valors socials sobre el cost material i humà de produir roba, una revaloració del temps requerit per a produir-la, un privilegi del valor social sobre l’econòmic i una reapropiació social dels processos creatius, de disseny i la producció de la moda.

Bio:

Óscar Miguel Blanco Sierra. Doctor en Ciències socials, investigador entorn del paper de les arts i la cultura en la transformació de la indústria de la moda, especialista en iniciatives de base orientades a l’art com a eina de canvi sostenible en aquesta indústria a nivell de projectes internacionals. Ha sigut també coordinador de @*cocinasmigrantes, on ha dissenyat i implementat prop de 10 tallers sobre gastronomia i migració a València.

María José Romero de Castelló Aguado. Des de 2006 fins a l’actualitat ha sigut Tècnica de vestuari en el Teatre d’Òpera “Palau de les Arts Reina Sofia”. En paral·lel, ha desenvolupat projectes de disseny infantil creant la marca “Ronsa”. Ha sigut dissenyadora de vestuari en múltiples projectes de tipus escènic, exposicions artístiques i fotografia.

Documentació gràfica: